• img1
  • img2
  • img3
  • img5
  • img4
  • img6
  • img7

Ιστορικό Σχολείου

Το σχολείο μας είχε πρωτοξεκινήσει τη λειτουργία του τουλάχιστον από το 1898, όπως φαίνεται από την πρώτη καταγραφή στο σχολικό Μητρώο. Ωστόσο, από μαρτυρίες των κατοίκων, το σχολείο των Κιβίδων δέχθηκε τους πρώτους μαθητές το 1890 σε μια μικρή αίθουσα στο πίσω μέρος της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου. Πριν το 1890 τα παιδιά έκαναν μάθημα σε διάφορα σπίτια.

Το 1928 κτίστηκε καινούριο σχολείο στην τοποθεσία «Παθκιαυλή», στα βόρεια του παλαιού χωριού. Αρχικά διέθετε μία αίθουσα διδασκαλίας, ενώ αργότερα προστέθηκε ακόμα μία. Όταν οι μαθητές αυξήθηκαν αρκετά, (το 1965 έφτασαν τους 110) ενοικιαζόταν ακόμα μία αίθουσα σε ιδιωτικό σπίτι δίπλα από το σχολείο. Το παλιό σχολείο συλλειτουργούσε μαζί με το καινούριο μέχρι το 1940.

Το νέο σχολικό κτίριο ήταν πετρόκτιστο, με κεραμιδένια οροφή και πάτωμα από σανίδι. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του ήταν η μπροστινή στεγασμένη βεράντα με τις κολόνες και το μαρμάρινο πάτωμά της. Την μπροστινή όψη του σχολείου κοσμούσε ένας όμορφος κήπος. Αξιοσημείωτο επίσης είναι το γεγονός ότι το σχολείο διέθετε αμπελώνα, ο οποίος αργότερα μετατράπηκε σε γήπεδο αθλητικών δραστηριοτήτων.

Το σχολείο στο παλαιό χωριό λειτούργησε μέχρι το 1971, οπότε όλο το χωριό μετακόμισε στη σημερινή του τοποθεσία, λόγω του ασταθούς εδάφους. Σήμερα, το μόνο που σώζεται από το παλιό σχολείο είναι μέρος των μπροστινών κολόνων της βεράντας.

Στο νέο χωριό Πάνω Κιβίδες, το σχολείο είναι κτισμένο σε ένα ύψωμα με πανοραμική θέα της περιοχής. Πρωτολειτούργησε το 1971 και αρχικά είχε δύο αίθουσες διδασκαλίας και μία αίθουσα συσσιτίου, η οποία χρησιμοποιούνταν ακόμη ως αίθουσα διδασκαλίας. Το σχολείο αριθμούσε 110 μαθητές/μαθήτριες.

Τα επόμενα χρόνια ο αριθμός των μαθητών/μαθητριών μειωνόταν. Τη σχολική χρονιά 1986-87 είχε μόλις 52 μαθητές. Σταδιακά όμως άρχισαν να αυξάνονται και μέχρι το 1993-94 είχε 94 μαθητές και έξι αίθουσες διδασκαλίας. Το 1999-2000 είχε φτάσει τους 150 μαθητές.

Περιφερειακό σχολείο έγινε το 1997, όταν έκλεισε το Δημοτικό Σχολείο Αγίου Θεράποντα. Σήμερα, στο σχολείο φοιτούν μαθητές/μαθήτριες από τα χωριά Πάνω Κιβίδες, Άγιος Αμβρόσιος, Άγιος Θεράπων, Βουνί, Όμοδος και Σούνι. Το 2010 έγινε ανακαίνιση του σχολείου προσδίδοντάς του τη σημερινή του μορφή.

Πηγή: Χρυσοστόμου Γεώργιος, (2012). Κυβίδες με το πέρασμα του χρόνου. Αδημοσίευτο βιβλίο (διασκευή).

 

Το σχολείο μας σήμερα, μέσα από τα μάτια των παιδιών της Γ' τάξης.

Το σχολείο μου ονομάζεται «Περιφερειακό Δημοτικό Σχολείο Κιβίδων». Φοιτούν συνολικά  103 μαθητές, που κατάγονται από τις Κιβίδες, τον Άγιο Θεράποντα, τον Άγιο Αμβρόσιο, το Σούνι και το Όμοδος. Έχει 12 υπέροχους δασκάλους.

Είναι μικρό εσωτερικά, αλλά είναι ωραίο σχολείο. Έχει 6 αίθουσες διδασκαλίας, όπου κάνουμε διάφορα και ενδιαφέροντα μαθήματα. Επιπλέον έχει 3 μεγάλα εργαστήρια. Το ένα είναι εργαστήριο για το μάθημα της Μουσικής και της Οικιακής Οικονομίας. Το άλλο είναι εργαστήριο με ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Τέλος, το τρίτο εργαστήριο είναι για το μάθημα της  Επιστήμης, της Τέχνης και της Τεχνολογίας. Δυστυχώς όμως, λόγω κορωνοϊού δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτούς τους υπέροχους χώρους.

Το σχολείο μας είναι πολύ όμορφο και εξωτερικά. Μπαίνοντας από την είσοδο του σχολείου μας, αντικρίζεις το προαύλιο, το οποίο είναι στρωμένο με πλακόστρωτο και έχει 2 πέτρινα παγκάκια και μυρωδάτα λουλούδια. Ακόμη έχει 2 μεγάλες αυλές. Η πίσω αυλή, η βόρεια, είναι πανέμορφη, γιατί έχει όμορφα, ξύλινα παγκάκια, που μας ξεκουράζουν και μας χαλαρώνουν. Επίσης έχει πανύψηλα και καταπράσινα πεύκα που μας χαρίζουν τη σκιά τους. Η νότια αυλή είναι πάρα πολύ μεγάλη. Έχει 3 γήπεδα: του ποδοσφαίρου, του μπάσκετ και του βόλεϋ. Φέτος έχουν φτιάξει ένα πανύψηλο στέγαστρο, πάνω από το γήπεδο του μπάσκετ, που μας κάνει ωραία σκιά.

 

Αγαπώ πάρα πολύ το σχολείο μου.

Από τα παιδιά της Γ΄ τάξης

2020-2021